In Memoriam

Dick Wansink

Geschiedenis2017-12-15T09:13:10+00:00

In 1977 jaar kreeg Café de Grot op het hoekje van de Oude Vest en de Nieuwe Beestenmarkt een nieuwe eigenaar en werd omgedoopt tot ‘The Duke’.
Dick Wansink voerde er al die jaren de scepter en werd later tevens de drijvende kracht achter het bekende Leidse Jazzfestival “de Leidse Jazzweek” dat jaarlijks in februari in de Leidse binnenstad werd gehouden. Hoewel het festival een bestuur had regelde Wansink veel in zijn eentje.

Op het podium van Jazzcafé The Duke speelden in de loop der jaren honderden bands. Jong, oud, ster of amateur.
Hans Dulfer en zijn dochter Candy lijken niet zonder de nostalgische sfeer van The Duke te kunnen.
Maar ook wijlen Rosa King en Pim Jacobs waren er kind aan huis.

De veelgeprezen Amerikaanse jazzmuzikanten Debra J. Carter en Scott Hamilton brachten tijdens een bezoek aan Nederland ook altijd wel een bezoekje aan het door hen geliefde podium in Leiden.

Ook Nederlandse grootheden als Philip Paar, Bob Rigter en Karel Boehlee stonden met enige regelmaat op het programma.

In de loop der jaren heeft the Duke een schare van trouwe jazz-bezoekers opgebouwd en ook velen die gewoon voor de gezellige sfeer komen, aan zich weten te binden.

Dick Wansink was al geruime tijd ziek. Na twee zware operaties leek het toch weer wat beter te gaan. Op 22 november 2004 is hij toch nog vrij plotseling overleden.
Toen Wansink medio 2004 door ziekte wegviel, bleek er dan ook geen direct vervolg mogelijk.

In The Duke en de Leidse Jazzweek leeft de herinnering aan hem voort.

Begin 2004 nam het duo Pepijn Hydra (pachter) en Jeroen Bos (manager) café the Duke over. Later voegde Michel Vermeer zich bij het management.
Begin 2007 volgde echter onverwacht het faillissement en ging The Duke voor enkele weken dicht. Daarna volgde een nieuwe pachter in de persoon van Ged Scott waarmee het voortbestaan van The Duke als Jazzcafé verzekerd leek. Maar de oude vertrouwde sfeer die Dick creeerde is weg . . .

(bron “the Duke”)

In 2014 nam eigenaar van café de Twee Spieghels, Colin van Gestel-Messiaen, het initiatief van de Leidse Jazzweek voor zijn conto, en doopte het om tot “de Leidse blues- en jazzweek”.
Met name de woensdag met de steevaste “Kroegentocht” is enorm druk bezocht vanuit het hele land, en inmiddels vele toeristen uit de hele wereld.

Elk jaar zien we inmiddels weer een enorme groei in bezoekers, participerende horeca, en niet minder belangrijk, artiesten van wereldfaam!