Bijna 80 optredens in Leidse Blues- en Jazzweek: van Wouter Hamel tot een muziekfilm in het Kijkhuis

Komende week klinkt er weer veel live muziek in de Leidse cafés. De 42e editie van de Jazzweek wordt maandagavond afgetrapt in het stadhuis.

Organisator Colin van Gestel kijkt tevreden naar het schema voor de komende Leidse Blues- en Jazzweek. ,,Het zijn in totaal bijna tachtig optredens’’, verzucht hij. ,,Ik ben blij dat het allemaal weer gelukt is.’’

Zelf is Van Gestel de kroegbaas van De Twee Spieghels, van oudsher een jazzcafé waar meerdere keren per week live muziek klinkt. ,,Maar dat is lang niet meer in alle Leidse kroegen het geval. Het doet mij deugd dat een groot deel ervan wel bij de Jazzweek aanhaakt.’’

Het startsein voor deze muzikale week wordt maandag 16 januari door wethouder Yvonne van Delft (cultuur) gegeven in de foyer van het Leidse stadhuis. Aansluitend is er een optreden van Robin Koerts & Friends. Zij beloven onder meer muziek van Miles Davis en Frank Sinatra te spelen.

Kroegentocht

De populairste dag van de Jazzweek is de woensdag, want dan staat de kroegentocht op het programma. Er doen dit jaar 22 cafés mee. In elk daarvan staat een aantal muzikanten te spelen. Dat hoeft niet altijd jazz te zijn. Zo legt ’t Praethuys zich de laatste jaren vooral toe op blues.

Er zijn elk jaar een aantal kroegen die afhaken, maar dat gemis wordt weer gecompenseerd door nieuwkomers. Zo doet café De Uyl van Hoogland dit jaar niet mee en is Koetshuis De Burcht wegens verbouwing tot mei van dit jaar gesloten. Daar tegenover staat de komst van The Fat Pelican (voorheen Bad Habits) en gelagkamer De Wakende Haan aan de Vrouwensteeg.

De muzikale variëteit is zeker op deze avond enorm groot. Van klassieke tot experimentele jazz, maar ook andere stijlen als blues, funk en soul. ,,Zo vind ik het enorm leuk dat The Grenare aan de Stille Mare het Marcia Bamberg Quartet in huis heeft. Dat neemt het publiek mee in de wereld van de gypsy swing. In café Jantje van Leiden speelt klarinettist Bernard Berkhout. Hij heeft vroeger heel veel in Leiden gespeeld en het is mooi dat hij weer terug is.’’

De Blues- en Jazzweek blijft niet beperkt tot de kroegen in het centrum van de stad. Zo heeft het Kijkhuis weer een film geprogrammeerd, die een link met muziek heeft. Om 19.00 uur draait de film ’Jazz on a summerday’. Regisseur Bert Stern schetst met deze film een sfeerbeeld van het jazzfestival op Rhode Island in 1958. Hij filmde de optredens van muzikale grootheden als Louis Armstrong, Thelonious Monk, Mahalia Jackson en Chuck Berry. Niet alleen de artiesten worden in beeld gebracht, maar ook de bezoekers van het festival. Daardoor wordt een mooi tijdsbeeld van de late jaren 50 in Amerika gegeven.

Boekwinkel

Op diezelfde avond is er ook een live optreden van zanger Wouter Hamel. Niet in een kroeg of een concertzaal, maar tussen de boeken van de Mayflower Bookshop in de Breestraat. ,,Dat wordt dus een intiem concert’’, zegt Colin van Gestel. ,,En het is nog gratis toegankelijk ook.’’ Wouter Hamel is in Nederland geen onbekende naam, maar zijn faam is in landen als Japan en Zuid-Korea vele malen groter.

Poppodium Nobel doet op donderdag 18 en vrijdag 19 mei ook mee aan de Leidse Jazzweek. Op donderdag zijn er twee optredens; eerst de Utrechtse songwriter en multi-instrumentalist Leonard Luka en daarna de Rotterdamse R&B-band Dragonfruit. Op vrijdag volgt het duo Waan, bestaande uit toetsenist Emiel van Rijthoven en de Leidse saxofonist Bart Wirtz. Zij combineren elektronische muziek met jazz, funk en roots.

Ook in Q-bus en de Wibar zijn concerten, die aan de Jazzweek gelinkt zijn. Verder zijn er in het laatste weekend horecagelegenheden, die een zogeheten Jazz ’n Lunch aanbieden. Dat gebeurt onder meer bij restaurant Wielinga aan de Nieuwe Rijn en Hotspot Central aan de Stationsweg.

Leidse Blues- en Jazzweek, maandag 15 t/m zondag 21 januari, Leiden, meer informatie: www.deleidsejazzweek.nl

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn