Jazz en blues in overvolle Leidse pijpenlaatjes

LEIDEN – Na een week vol jazz en blues heeft Leiden er zaterdagavond nog geen genoeg van. In veel cafés met livemuziek, vooral in pijpenlaatjes als Meneer Jansen en De Twee Spieghels, is het zo druk dat er bijna geen doorkomen aan is.
In café L’Espérance aan de Kaiserstraat, waar met So What een klassieke jazzband staat – saxofoon, contrabas, gitaar en een drummer – stuit de bezoeker al achter het rode gordijn bij de deur op een muur van ruggen. Het is – zoals dat heet – gezellig druk, met veel studenten die steeds vriendelijk proberen plaats te maken, maar toch… Je komt er niet voor of achteruit.

Dat is bij Meneer Jansen aan de Nieuwe Rijn nog een beetje erger. Daar speelt de Robbert Fossen Band z’n Chicago Blues in een afgeladen kroeg. Een aantal belangstellenden ziet er geen brood in om naar binnen te gaan en blijft voor de half beslagen ruit staan luisteren. Daar zijn de strakke ritmesectie, de snerpende sologitaar en de rauwe stem van Fossen ook nog prima te horen.

Kou
Bij café De Twee Spieghels zitten in de kou twee Engelssprekende mannen op het terras een sigaret te roken. Ze kennen het programma goed en verwijzen bezoekers die terugschrikken voor de drukte naar andere kroegen waar ze voor jazz of blues naartoe kunnen: ’t Praethuis, Lemmy’s, de Burcht. Niet overal staat echt jazz of blues op het programma. In de Burcht, een groter café, waar je als bezoeker dus wel een beetje kunt bewegen, speelt Viervoorhalf Jazz vooral easy-listening: Summertime, Autumn Leaves, dat soort werk. In ’t Praethuys, bij de MarX Brothers, klinkt vooral soul en rock. ,,Mooie afwisseling’’, zegt een jonge man tegen zijn vriend met wie hij vanavond van kroeg naar kroeg gaat. Ook hier is het razend druk. Drie meiden hebben zelfs hun heil gezocht op de trap naar de opslagzolder en zitten en staan daar een beetje te swingen.

Straat
De fans zijn blij dat er na twee jaar weer een jazzweek is, zoveel is duidelijk. Bij Meneer Jansen staat ook later op de avond nog publiek op straat te luisteren. ’Look over yonder darling, yonder comes the rain’ (Kijk daar liefje, daar komt de regen), zingt Fossen.

foto’s: Hielco Kuipers en tekst Aad Rietveld

bron: https://m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20230122_70603325

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn