Leidse Blues-& Jazzweek Kroegentocht en Peter Beets, Lo van Gorp en Wouter Kiers

De Kroegentocht tijdens de Leidse Blues & Jazzweek is een van de hoogtepunten van het festival, alhoewel elke avond is er in meerdere kroegen muziek.

Het was voor mij weer een race tegen de klok. De meeste optredens beginnen om 21 uur en zijn om ongeveer 23.30 afgelopen. Vroeger gingen de optredens door tot diep in de nacht, dankzij de tolerantie van buurtbewoners en politiek is nu de uiterste tijd tussen 23 en 24 uur. Het was dus weer hollen om een aantal optredens op de foto en film te zetten. Zet je schrap en hol even mee, alhoewel jullie dat vanuit je luie stoel kunnen doen 🙂 De eerste kroeg was Jantje van Leiden waar het Bernard Berkhout Quartet speelde.

k kwam redelijk makkelijk binnen, alleen waren er net allemaal solo’s en speelde Berkhout zelf geen noot. Later op de avond ben ik nog een keer terug gegaan en had toen meer geluk.

Het gebeurde trouwens ook dat ik ergens binnenkwam en gelijk de pauze begon. Maar goed na twee pogingen toch een stukje film van het Bernard Berkhout Quartet.

De Wouter Kiers Band in de Bonte Koe kent twee tradities. Ze spelen er al jaren en je komt er bijna niet doorheen zo druk is het.

Ik had geluk ze waren net met de eerste set begonnen.

Leuk van Wouter dat hij even bedankte dat ik ook dit jaar mij weer door de drukte heen geperst had en nog leuker dat hij even vroeg of het publiek ruimte wilde maken zodat ik zonder dringen snel de kroeg weer uit kon.

Poolcafé The Church doet ook elk jaar mee aan de Kroegentocht. Een apart sfeertje een gedeelte van het publiek is aan het poolen en de rest komt voor de muziek.

Vic, Jack en Rob zijn er ondertussen aan gewend en spelen elk jaar bij wijze van spreken de ballen uit hun broek.

Bij Café de Twee Spieghels is het ook altijd een probleem om bij het podium te komen.

Camera boven je hoofd , beleefd vragen mag ik even snel een foto maken en mensen die je kennen, dat zorgt er voor dat je redelijk snel bij het podium komt.

Klonk lekker het Stan van de Wetering Quartet, maar ik moest toch echt snel verder.

Snel door naar de Burcht, nee he pauze. Dan maar snel door naar Meneer Jansen waar Tim Eijmaal & Lucas Meijers optraden.

Ik was precies op tijd want toen ik wegging stond er een rijtje voor de deur.

Gelukkig kon ik nog een stukje van ze filmen.

Door naar de Kippenbrug het knooppunt van meerdere kroegen.

De Wakende Haan is nog maar net een maand of twee open en voor mij de eerste keer dat ik binnenkwam.

Binnen speelde de band Glansrijk met saxofonist Ruud de Vries.

Heerlijk even een mooi stukje muziek met saxofoon uiteraard.

Binnendoor kan je naar het Stadsbrouwhuis, waar Banda Carumba speelde.

Geen blues of jazz, maar wel muziek waar je met buiten -3 warm van wordt.

Aan de overkant is The Grenare waar het ook al behoorlijk druk was.

The Grenare is deze week het Leidse Geluiden podium. Woensdagavond was het Gypsy Swing Night.

Echt Gypsy vond ik het niet, maar het klonk wel lekker.

k was van plan naar Schommelen te gaan om Suzanne de Rooij en Ewald Ebing te zien, maar helaas ook hier net weer pauze toen ik binnenkwam. Snel door naar Van Goyen Jeneverhuis waar Opnamestop speelde. De eerste minuten zag ik niets omdat door de hitte zowel mijn bril als camera besloegen.

Na een paar minuten ging het ietsje beter, maar het bleef wazig 🙂

Het filmpje viel mij naderhand nog alles mee.

Wat ik echt niet wilde missen was De Busquitos in Lemmy’s Biercafe.

En ja hoor ze hadden net pauze toen ik kwam. Ondanks mijn (te) strakke schema wachtte ik de pauze even af en nam mijn eerste biertje deze avond.

Blij dat ik even gewacht heb, want ik vind het zo’n gezellige band.

Het werd dringen wat betreft de tijd, maar toch wilde ik nog even naar Café de Plantage ondanks dat het een eind uit de route lag.

Til in Tune FT Tom Freke, lekker in het gehoor liggende muziek. Geen spijt dat ik er even naartoe gegaan ben.

k was al eerder in de Burcht geweest en toen was het net pauze. De tweede poging had meer succes om Willie Ashman Original Jazzband te zien.

Lekker dixieland muziek, waar je niet stil bij kan blijven staan.

Lekker dat ik nog een stukje meepakte

Elk nadeel heb zijn voordeel sprak Johan Cruyff ooit, maar andersom is dat ook. Voordeel dat ik Willie Ashman nog even gezien had, zorgde ook voor een nadeel. Ik kwam om tien voor half twaalf bij het Praethuys en daar was de muziek al over omdat ze maar tot elf uur muziek mogen hebben. Waar zijn de oude gouden tijden toen binnenstadbewoners en politiek nog trots waren op leven in de binnenstad en je met dit soort evenementen langer door mocht gaan. Gelukkig waren er donderdag weer veel mooie concerten zoals die van Peter Beets met Sven Hammond en Lo van Gorp.

Een echt topconcert.

Met niet voor niets een staande ovatie na afloop.

Ik denk dat ik een van mijn vaste lezers uit Limburg een groot plezier doe met een filmpje van vrijwel de hele laatste set

Na dit concert had ik nog tijd om naar Café de Plantage te gaan voor het optreden van het Woja Roja Quartet met Wouter Kiers.

Lekker rustige en dansbare muziek.

Dat het dansbaar was lieten de dansers van  Keytown Swing Leiden wel zien. In het filmpje komen ze meerdere keren langs.

Hieronder, voor wie het nog niet zat is, een fotoslideshow van de Kroegentocht en donderdagavond.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn