Leidse Geluiden prominent op Leidse Blues- en Jazzweek

Leiden, 3 januari 2023, 15:03 uur door Louis Smit

Van 16 tot en met 22 januari vindt de 41e editie van de Leidse Blues- en Jazzweek plaats. Het openingsconcert is op maandag 16 januari in de Stadsfoyer van het Stadhuis. Omroep Sleutelstad vroeg organisator Colin van Gestel-Messiaen, ook uitbater van De Twee Spieghels, onder meer naar  specifieke elementen van het festival van dit jaar.

Hoe lang organiseer jij de jazzweek al?
Ik doe het dit jaar voor de negende keer, samen met vele anderen. De Kroegentocht als onderdeel van het festival organiseer ik alweer voor de twaalfde maal.

Hoe is de traditie van de Leidse jazzweek corona doorgekomen?
We hebben het festival twee jaar niet kunnen houden, maar zijn nu gelukkig weer krachtig terug.

Wat is er bijzonder aan deze 41e editie?
Sterk vertegenwoordigd is dit jaar Leidse Geluiden, het Leids muzikantencollectief. Dat organiseert een concertreeks in het nieuw geopende Grenare aan de Stille Rijn in Leiden.

Op de website van Leidse Geluiden is te lezen welke optredens er zijn, zoals van Lou Guldemond, Karel Boehlee en Rolf Delfos, Lo van Gorp en Lucas Meijers.

Daarnaast treden er tal van andere geweldige muzikanten op, zoals Miss Noeka en Licks and Brains.

Wat is er verder nieuw?
Nieuw is ook dat het openingsconcert niet in de Hooglandse Kerk plaatsvindt maar in de nieuwe Stadsfoyer van het stadhuis. Dat concert, op maandag 16 januari, is overigens gratis toegankelijk.

De vertrouwde muzieklocaties zijn allemaal van de partij, maar nieuw is de samenwerking met Gebr. De Nobel, Qbus en dus ook met Leidse Geluiden.

Dit jaar ook weer een Kroegentocht. Wat heb je daarbij in petto?
Het muzikale aanbod in de Kroegentocht op woensdag is uiterst gevarieerd: blues, jazz, bossa nova en werk van singer-songwriters. Het hele centrum is vervuld van muziek en er zit voor ieder wat wils bij.

Hoeveel optredens zijn er in totaal tijdens de Blues- en Jazzweek 2023?
Ongeveer zeventig. Dat is een heleboel.

Nog geen programmaboekje gezien. Hoe weten mensen wat ze kunnen verwachten?
Het traditionele programmaboekje is dit jaar vervangen door uitgebreide informatie op de website. Goed voor het milieu en makkelijker voor de bezoeker van de Blues- en Jazzweek.

Hoe bevalt de samenwerking binnen Leiden bij de organisatie van dit festival?
Allereerst is er een enthousiaste groep vrijwilligers waar ik heel blij mee ben. De Leidse Blues- en Jazzweek is een initiatief van de samenwerkende horeca maar tegelijk een waardevol onderdeel van het culturele aanbod van Leiden. Er bestaat een fijne samenwerking tussen de Leidse horecabedrijven die samen dit culturele evenement neerzetten. We zetten ons gezamenlijk in om er iets moois van te maken. 

Bron Sleutelstad: (https://sleutelstad.nl/2023/01/03/leidse-geluiden-prominent-op-leidse-blues-en-jazzweek/)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn