Nostalgie met een twist in Jazzweek Leiden

Op de vierde avond van de Leidse Blues- en Jazzweek waren tegelijkertijd twee bands te horen die op een intrigerende wijze ouder materiaal nieuw leven in blazen.

Het is een kwestie van de aandacht verdelen tussen Beyond Marcus Miller in The Grenare en Peter Beets Electric Band featuring Lo van Gorp in de tuinzaal van De Burcht, maar op dertien andere locaties was ook live muziek te horen. Niet aangekondigd was de toevoeging van organist Sven Figee aan Beets’ trio. Het blijkt een aangename verrassing want de toetsenisten zitten elkaar slechts af en toe in de weg, maar complementeren elkaar uitstekend voor het grootste deel van de eerste set. Het werk van Ray Charles staat centraal, dat als van weinig anderen de ontwikkeling van de jumpjazz via de souljazz naar de moderne rhythm & blues heeft gedomineerd.

Verleiding

Figee’s Hammondorgel kan in deze context de gospelroots mooi accentueren, zoals in ’Georgia on My Mind’, Charles’ grootste hit. Figee kan uitstekend overweg met de dynamische verleidingen van zijn instrument. Na een komische introductie van Beets die verwijst naar Van Gorps grote bekendheid als backing vocal (’achtergrondzangeres’) gaat het optreden van start met ’Let the Good Times Roll’, dat refereert aan de vroegere jaren van Charles en waarin Van Gorp zich meteen onderscheidt door pittig en melodisch altsaxspel.

Als zanger heeft Van Gorp natuurlijk niet het unieke timbre van Charles, maar zijn timing en intonatie zijn ontegenzeggelijk zeer soulfull. Beets weet ook enkele keren het publiek voor zich te winnen met puntig, harmonisch spannend opgebouwd solowerk op de elektrische piano, onder meer in ’Angel Eyes’. Slechts een enkele keer wordt het een beetje rommelig, zoals in ’The Song Is You’, ondanks het precieze no-nonsens spel van bassist Steven Zwanink en drummer Tim Hennekes.

Marcus Miller

Een vergelijkbare combinatie van elektrische piano en synthesizer staat voor de toetsenist van Beyond Marcus Miller, Arjen Mooijer. Het is een kwintet dat verder bestaat uit Rolf Delfos op altsax, Lou Guldemond op gitaar, Sven Rozier op drums en de initiatiefnemer Robin Koerts op basgitaar. De tweede set begint met ’Detroit’ van Miller, met een lekker zompige, laid-back beat.

De naam van de band zou kunnen suggereren dat Marcus Miller al op zijn lauweren is gaan rusten, maar niet is minder waar. De bassist is bij het brede publiek bekend als producer van Miles Davis in zijn laatste jaren, maar hij was daarvoor al een spilfiguur in de ontwikkeling van de fusion, onder meer als sideman bij saxofonist David Sanborn, die een inspiratiebron was voor vele fusionsaxofonisten. Dat geldt ook voor Rolf Delfos, die in zijn fraseringen met verwijzingen naar Sanborn strooit. Hier is een band waarvan het basisconcept klopt, maar die nog een beetje als een jamsessie klinkt.

Muziek

Concerten: Peter Beets Electric Band featuring Lo van Gorp en Beyond Marcus Miller. Gehoord: 18/1, De Burcht en The Grenare, Leiden.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn