Opening Leidse Jazzweek 2024 niet alleen voor rasjazzcats

De tweeënveertigste editie van de Leidse Blues- en Jazzweek biedt jazz in (vooral) kroegen met in 2024 opnieuw grote cijfers: zeventig combo’s met tweehonderd muzikanten geven tachtig concerten op dertig locaties. Cultuurwethouder Yvonne van Delft speelt als opening ‘Shave and a Haircut‘ op een kazoo. Jazzbassist-in-de-spotlight Robin Koerts begeleidt haar daarbij en borduurt daarop voort. Het is leuk dat er met hem een keer een bassist op de voorgrond staat.

Robin improviseert op melodieën van jazzgrootheden als Dizzy Gillespie, Frank Sinatra (‘Fly me to the Moon’), Charlie Parker en ‘So what’ van Miles Davis, maar ook onverwachtere artiesten, zoals een medley van Michael en Janet Jackson (‘Scream’) die overgaat in Run DMCs ‘My Adidas’. Al slappend en fingerstyle spelend demonstreert hij zijn virtuoze techniek. Heel gaaf hoe hij laat zien en vooral horen wat een veelzijdig instrument een basgitaar kan zijn, met funky lickjes, walking bassflageoletten en effecten zoals een wah-wah. Ook een looper wordt ingezet, waarmee hij live stukjes basspel opneemt die vervolgens als begeleiding dienen voor een nieuwe indrukwekkende baspartij. Tijdens het optreden krijgt hij gezelschap van drie solisten: trompettist Pascal Janssen en saxofonisten Jazzton Hulsebosch en Wouter Kiers. En dat niet alleen: de muzikanten worden ondersteund door een geluidscollage met begeleidende beelden, die Robin uit zijn laptop tovert. De klanken variëren van drumfills, een blazersensemble en de zang van Lodewijk van Gorp, tot vingerknippen, de bekende kreet van Road Runner (“miep miep”) en geluiden uit videogames.

Robin heeft liefst zestien uur besteed aan het samenstellen van de begeleidende beelden, maar de techniek hapert en het grote scherm naast hem blijft zwart. Hij zal daarom nogmaals spelen, maar dan met die beelden op de achtergrond. Dit spontaan ingelaste optreden is op zaterdag 20 januari in De Twee Spieghels om 16:00 uur.

De Jazzweek van 2024 duurt nog tot en met zondag 21 januari; het programma vind je hier. De optredens zijn gratis, tenzij anders aangegeven.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn