Startsein voor Leidse Blues- en Jazzweek op Blue Monday: wethouder Yvonne van Delft waagt zich aan de kazoo

Van een zogeheten Blue Monday was maandagavond niets merkbaar in de hal van het Leidse stadhuis. Muziekliefhebbers hebben zich in groten getale verzameld voor de opening van de Leidse Blues- en Jazzweek.

Presentator Fons Delemarre rekent het publiek voor dat dit alweer de 42e editie van de Jazzweek is. Alleen de oudere bezoekers in de Stadsfoyer weten nog dat deze week ver in de vorige eeuw door Dick Wansink, uitbater van jazzcafé The Duke, in het leven is geroepen. Inmiddels neemt Colin van Gestel – ook een kroegbaas, maar dan van jazzcafé De Twee Spieghels – de organisatie alweer tien jaar op zich.

Robin Koerts verzorgt het openingsconcert van de Blues- en Jazzweek. De enige blues waarvan in het stadhuis sprake is, is de enigszins haperende techniek. Het optreden van bassist Robin Koerts komt daardoor niet uit de verf, zoals hij voor ogen had. Hij heeft enkele muzikale vrienden meegenomen, deels ingeblikt en deels live.

Bassist Robin Koerts speelt in de Stadsfoyer.
Bassist Robin Koerts speelt in de Stadsfoyer.© Foto Hielco Kuipers

Verleid

Het klinkt in elk geval stukken beter dan het muzikale optreden van cultuurwethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). Na haar speech wordt zij verleid om onder begeleiding van Robin Koerts op de kazoo te spelen. ,,Dit is een instrument waar iedereen op kan spelen’’, betoogt presentator Fons Delemarre. ,,En deze is beschikbaar gesteld door zeemanskoor Rumor di Mare.’’ Van Delft waagt een dappere poging, maar verontschuldigt zich al snel voor haar muzikale gestuntel.

Naast haar op de eerste rij zit een bestuurder met meer muzikale bagage. Van waarnemend burgemeester Peter van der Velden is bekend dat hij graag en vaak trompet speelt. Dat liet hij op 3 oktober al horen door tijdens de optocht met zijn instrument aan te sluiten bij de verschillende deelnemende muziekkorpsen. Ook naar deze openingsavond van de Leidse Jazzweek heeft Van der Velden zijn trompet meegenomen. Hij laat zijn instrument echter in de koffer. De burgemeester laat weten de muziek op deze avond aan de professionals over te laten. ,,Maar de Jazzweek is nog niet voorbij’’, zegt Fons Delemarre hoopvol.

Kroegentocht

Daar heeft hij volkomen gelijk in, want de Leidse Jazzweek duurt tot en met zondag 21 januari. Hoogtepunt is uiteraard de traditionele kroegentocht op woensdagavond. Dan klinkt er live muziek in zo’n 22 Leidse cafés. De rest van de week zijn er ook tal van optredens in de cafés, maar ook in poppodium Nobel, de Wibar, boekhandel Mayflower en het Kijkhuis haakt aan met een muziekfilm.

Meer informatie: www.deleidsejazzweek.nl

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn