Bestaat muziek?

Muziek, dames en heren, bestaat alleen als je er bij bent als het gemaakt wordt. Het andere is per definitie tweede keus. Cd’s (hoe mooi dan ook), vinyl (hoe warm dan ook), MP3 (hoe geknepen dan ook): het is allemaal slechts de registratie van muziek, en niet ‘the real thing’. Zo u wilt: slechts ‘second best’. Wie échte muziek wil horen, moet er bij zijn. Met andere woorden: gewoon luisteren als muzikanten zich geïnspireerd in het zweet staan te werken. Luisteren hoe muzikanten elkaar tot grote hoogte opstuwen en elkaar over hun eigen grenzen jagen. Alleen dan bestaat muziek. Prettig gezelschap, een warm café en goede wijn dragen gelukkig hun steentje bij aan die beleving. Kortom: muziek bestaat alleen echt als het live gespeeld wordt. Dat geldt zeker voor jazz en blues. Daarvoor, dames en heren, bent u bij de 40ste (!) editie van de Leidse Blues- en Jazzweek aan het juiste adres.

Een week lang kunt u zich laven aan livemuziek van enige honderden muzikanten die voor u jazz spelen op meer dan 50 locaties. U kunt zich onderdompelen in bebop en blues, in hardbop en rap, in het subtiele geluid van soloartiesten en de overdonderende power van bigbands en jazzrock ensembles.

‘Vrrroegûrrr’

De Leidse Blues- en Jazzweek organiseren is niet voor iedereen weggelegd. Ja, ‘vrrroegûrrr’ kon Dick Wansink het als de beste. Geen wonder, want hij heeft het fenomeen in Leiden geïntroduceerd én op de kaart gezet. Maar eerlijk is eerlijk: het is een hele onderneming en dus is het verstandig die klus aan mensen met sterke spieren, brede schouders, een duidelijke visie en een beetje eelt op hun ziel over te laten. Ondernemers, dus. Zo iemand is Colin van Gestel, kenner van alle ins en outs als het gaat om het organiseren van jazzconcerten. Zo’n 200 keer per jaar in zijn eigen jazztoko De Twee Spieghels, en daarbovenop nog eens rond de 80 in de Jazzweek, editie 2020. Niet dat hij dat helemaal alleen doet, want Sam ‘The Moneyman’, Hans ‘Meneer Jansen’ en een club enthousiaste vrijwilligers zorgen ervoor dat u, muziekliefhebber, ook dit jaar weer volop kunt genieten. Het drukst bezochte en meest feestelijke programmaonderdeel is natuurlijk de vermaarde Kroegentocht. ‘Vrroegûrrr’ vroor het dan dat het kraakte en glibberde je van kroeg naar kroeg. Nú kunnen we waarschijnlijk alleen nog maar meezingen met “Ice Cream” (“I Scream, You Scream, We All Scream for Ice Cream”; Howard Johnson, 1927) Of de winter ooit terugkomt is onzeker, maar de Jazzexpress-borrelbusjes van Stadsparkeerplan zijn dit jaar wel terug! Toppers? Te veel om te noemen, maar eentje is het vermelden méér dan waard: Zaterdag 25 januari knallen en schallen de vette licks en de intelligente grooves van Licks & Brains in de Tuinzaal van Grand Café De Burcht. Mis het niet en vergeet ook niet tijdens de Leidse Blues- en Jazzweek te gaan kijken naar jazzfilms en mee te doen aan de 1ste LIFF film/jazz/bluesmuziek quiz. Beiden in de intieme settting van Lutherse Kerk. De feestelijke opening van deze 40ste Leidse Blues- en Jazzweek zal op 20 januari weerklinken in de andere Leidse muziektempel: de Hooglandse Kerk. U bent van harte uitgenodigd!

Fons Delemarre, liefhebber van livemuziek